Skip to content

Welke motorolie heb ik nodig? 

Elke motor heeft motorolie nodig om goed te werken. Het smeert de onderdelen en beschermt zo tegen slijtage. Controleer daarom regelmatige het oliepeil van je auto.  Is het peil te laag dan moet je motorolie bijvullen. Maar welke motorolie is nu geschikt voor jouw auto? We zetten het voor je op een rij. Twijfel je? Gebruik dan onze kenteken-checker voor meer zekerheid. 

Naar de kenteken-checker

De 3 soorten motorolie 

Er zijn 3 soorten motorolie: minerale olie, synthetische motorolie en semi-synthetische olie. De verschillen hebben te maken met hoe deze oliën tot stand komen. Alle drie de soorten hebben hun voor- en nadelen.  

Minerale olie komt voort uit ruwe aardolie. Het is de puurste vorm van motorolie en heeft de minste toevoegingen. Het is het meest geschikt voor oudere voertuigen en voor het rijden in gematigde klimaten. 

Voordelen: Minerale motorolie is goedkoper dan (semi-)synthetische olie. Goede kwaliteit.  

Nadelen: Minerale olie zorgt voor een hoger brandstofverbruik door een hogere viscositeit – het maakt je motor dus iets minder efficiënt. Ook moet deze olie vaker ververst worden dan (semi-)synthetische olie.  

Synthetische olie wordt gemaakt met een chemisch proces in een fabriek of een laboratorium in plaats van uit minerale aardolie. Daar wordt de olie verfijnd en aangepast om de prestaties te verbeteren. Door het aantal additieven is deze olie het beste voor moderne voertuigen en motorsport.  

Voordelen: Synthetische olie zorgt voor een goede prestaties. Het is van goede kwaliteit en heeft een lange levensduur. Het is vloeibaar bij lagere temperaturen en stabiel bij hogere temperaturen: het kan dus in allerlei omstandigheden gebruikt worden. Synthetische wordt het meest door fabrikanten geadviseerd. 

Nadelen: Het is de duurste soort motorolie. 

Semi-synthetische olie is een mix van synthetische olie en minerale olie. Deze oliesoort wordt ook wel “hybride” of half-synthetisch genoemd. Vanwege de additieven die aan de synthetische olie zijn toegevoegd presteert semi-synthetische olie beter dan minerale olie. Het zit qua eigenschappen dus ook tussen de pure en synthetische olie in.  

Voordelen: Semi-synthetische olie heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het gebruik heeft geen invloed op hoe vaak je de olie moet verversen.  

Nadelen: Het is duurder dan minerale olie. Ook is het prestatievermogen lager dan volledig synthetische olie.  

De normen ontcijferd 

Als je weet welke soort motorolie je wilt kopen dan is het tijd om eens naar de cijfercode op de fles te kijken. De codes geven bepaalde normen aan. Die zijn er om je te helpen met het vergelijken van verschillende merken. We noemen hier de codes van de belangrijkste algemene normen. Deze codes geven je de volgende informatie:  

  • Voor welk type motor de olie is ontworpen (diesel of benzine)  

  • Het prestatieniveau 

  • Of de olie voldoet aan de aanbevelingen van je autofabrikant  

De vier belangrijkste kwaliteitsnormen die iets over motorolie zeggen zijn de ACEA standaard, de SAE standaard, de API standaard en de JASO standaard. Veel merken hebben ook eigen specificaties en normen, daar lees je over op de verpakking of de website van de fabrikant. 

 

De vier belangrijkste kwaliteitsnormen:

Dit is de standaard van de European Automobile Manufacturers Association. Het is een kwaliteitsindicator die wordt bepaald door een letter en een cijfer (bijvoorbeeld A1). De letter geeft het type motor aan: 

A: olie ontworpen voor benzinemotoren 

B: olie ontworpen voor dieselmotoren van personenauto's 

C: voor lichte motoren die zijn uitgerust met katalysatoren of deeltjesfilters 

E: voor bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens 

Het getal geeft het prestatievermogen aan. Hoe hoger het getal, hoe beter de prestaties.  

SAE staat voor Society of Automotive Engineers, die deze standaard opstelden. Het geeft de mate van viscositeit (stroperigheid) van de olie aan. Het cijfer voor de W (winter) geeft de viscositeit weer bij een koude start en het cijfer na de W geeft de viscositeit weer bij een normale temperatuur. Hoe hoger het getal, hoe vloeibaarder de olie. Als je de keuze hebt, kun je altijd het beste een olie met een hogere viscositeit kiezen. Meer over viscositeit lees je onderaan de pagina.

Dit is de Amerikaanse kwaliteitsstandaard voor motorolie, bedacht door het American Petroleum Institute. De code bevat een S voor benzinemotoren en een C voor diesel. De letter die daarop volgt geeft de kwaliteit van de olie aan. Hoe later de letter in het alfabet komt, des te beter de kwaliteit. Een SM/CF-kwalificatie is dus beter dan een SF/CD.  

De Japanese Automotive Standards Organisation standaard is speciaal ontwikkeld om de motorolie van motorfietsen te waarderen. Voldoet een motorolie aan de MA1- of MA2-kwalificatie van de JASO standaard, dan presteert hij ook met een natte koppeling. Ideaal in gebruik bij motorfietsen dus.  

Wat betekent viscositeit? 

De viscositeitsgraad van motorolie zegt iets over hoe vloeibaar de olie is bij verschillende temperaturen. Bij een lage viscositeit noemen we de olie dun: deze is ook onder lagere temperaturen vloeibaar. Olie met een hoge viscositeit noemen we dikke olie. Dikke olie is minder snel vloeibaar. Dit is belangrijk om te weten als je ook onder koude of juiste erg warme omstandigheden rijdt. Viscositeit wordt ook wel de stroperigheid van olie genoemd. Een veelgebruikte standaard voor viscositeit is de SAE-aanduiding. Hoe hoger het getal in die code, hoe stroperiger en dikker de olie.  

 

Hoge of lage viscositeit   

Dunne oliën warmen sneller op en stromen dus sneller door de motor. Rijd je veel in lagere temperaturen, dan kies je het beste voor een dunne olie met een lagere viscositeit. Bij hogere temperaturen is een dikkere olie met een hoge viscositeit ook goed. Dikke oliën bieden namelijk ook bescherming tegen de wrijving van (hete) motoronderdelen door een beschermende laag achter te laten die oververhitting helpt voorkomen. 

Bijvoorbeeld: de aanbeveling van de fabrikant van de auto geeft aan dat er een olie met SAE-aanduiding 0W-30 of 10W-40 in kan. Als je veel in winterse temperaturen rijdt, kies je voor een laag getal voor de W. Dus in dit geval voor de 0W-30. Als je veel rijdt bij gematigde temperaturen kies je voor een dikkere olie en in dit geval dus voor de 10W-40.   

 

Viscositeitcodes  

De SAE-aanduidingen voor motorolie bestaan uit twee getallen. Er staat altijd een getal voor de W en één daarna. Het getal voor de W geeft een indicatie van de viscositeit bij lage temperaturen. Daarna volgt de viscositeit bij hogere temperaturen. Bijvoorbeeld: SAE 10W-30 geeft een viscositeit aan van 10 in koude omstandigheden en 30 tijdens meer gematigde temperaturen.  

Bij zogenaamde monograde oliën is de viscositeit van een olie bij een koude motor aangegeven met de letter W. Deze soort komt nauwelijks meer voor.  

Veelgestelde vragen  

Welke motorolie geschikt is voor jou verschilt per auto. Weet je niet zeker welke je moet kiezen? Gebruik dan onze kentekenchecker.

Minerale motorolie is gemaakt van ruwe aardolie en bevat weinig toevoegingen. Synthetische olie wordt in een fabriek of lab gemaakt en bevat toevoegingen om de prestaties te verbeteren.  

Meer over motorolie